Hypnose mod smerter

Kroniske smerter kan reducere menneskers livskvalitet enormt. Når vi føler smerte, fortæller vores krop os, at der er noget galt. Symptomerne, som vi opfatter, repræsenterer derfor en signal- eller advarselsfunktion.

Smerteforstyrrelser kan påvirkes på mange måder af psykologiske faktorer. Desværre er det kun få af de ramte, der går i psykoterapeutisk behandling for smerter.  Resten, det vil sige størstedelen af ​​alle ramte, behandles primært med medicin – men det er desværre ofte utilstrækkeligt. For hos nogle smertepatienter skyldes årsagen til symptomerne ikke altid et organisk problem, men psykiske traumer. Men hvis den korrekte diagnose ikke stilles, behandles kun det overfladiske symptom: det faktiske problem forbliver upåvirket. Det er derfor afgørende for succesen med smerteterapi  at udelukke uløste problemer på et følelsesmæssigt plan og arbejde på dem. For uden at tage fat på sådanne underbevidste følelsesmæssige problemer, der er delvist ansvarlige for smerten, kan selv den bedste behandling ikke fungere.

Hypnose har i mange henseender også vist sig at være mere effektiv som led i smertebehandlingen  end brugen af ​​den stærkeste medicin. Ud over at reducere smerte har hypnoseproceduren ingen bivirkninger.

Det har været kendt i årtier, at hypnose kan erstatte anæstesi hos meget suggestible mennesker – kun de seneste undersøgelser har vist, at hypnose frigiver vores krops egne “smertestillende midler”, de såkaldte endorfiner.

Den anden og sværere patientgruppe lider af smerter, der kommer til udtryk på grund af en eksisterende indre konflikt eller på grund af uforklarlige følelser. Så hvis ingen behandling virker, kan man tale om psykosomatisk smerte. Forestil dig som eksempel en person, der fortsætter med at føle smerte længe efter en ulykke, selvom der ikke længere er nogen organiske årsager til det. Der er ofte en følelsesmæssig konflikt bag denne smerte. I dette tilfælde kan den pågældende eksempelvis lide af ophobede følelser som vrede eller had, som han retter mod sig selv eller den, der har forårsaget ulykken. Hvis denne følelsesmæssige blokering kan afsløres og løses, forsvinder smerten ofte eller i det mindste mindskes efter “afmaskningssessionen”. Smerter kan selvfølgelig også skyldes dybere konflikter. I et sådant tilfælde har erfaringen vist, at der kræves væsentligt mere tid til behandlingen.

Selv meget genstridige smerter kan behandles ved hjælp af selvhypnose. Selvom utallige terapier mod de kroniske smerter ikke kunne opnå en tilstrækkelig effekt, kunne patienterne reducere smerteopfattelsen til mindst et tåleligt niveau med selvhypnoseproceduren.